bild
Arkiv

Söderby-Karls kyrkoarkiv


Grunddata

ReferenskodSE/SSA/1570
Länk till postenhttps://sok.riksarkivet.se/arkiv/V0O9Jn4M2q2XXSSuFDDv02
Omfång
10,13 Hyllmeter 
VillkorDelvis
VillkorsanmVissa handlingar i arkivet kan omfattas av sekretess. En sekretessprövning ska göras innan handlingar kan lämnas ut.
ArkivinstitutionStockholms stadsarkiv (depå: Liljeholmskajen)
Arkivbildare/upphov
Söderby-Karls församling
Kategori: Statlig myndighet. Församlingar inom statskyrkan

Innehåll

Ordning & strukturFörteckning: SSA 1570











Förteckning

över

Söderby-Karls församlings kyrkoarkiv
ArkivhistorikSöderby-Karls kyrkoarkiv
medeltida-1999


Organisation
Söderby-Karls församling var en lokal myndighet inom Närdinghundra och Lyhundra kontrakt i Uppsala ärkestift fram till relationsförändringen mellan kyrkan och staten årsskiftet 1999/2000. Pastorsämbetet (en del av myndigheten) hade fram till 1991-06-30 ansvaret för folkbokföringen och har fr.o. m.1991-07-01 ansvarat för kyrkobokföringen av sina församlingsmedlemmar.

Kyrkofullmäktige står organisatoriskt över kyrkorådet, som har varit församlingens styrelse och har haft det löpande ansvaret för förvaltning och verkställande av beslut.

Historik
Söderby-Karls socken uppvisar en fascinerande kulturmiljö med väl avgränsade agrara miljöer som visar odlingslandskapets utveckling från medeltid till nutid. 221 bronsåldersrösen finns registrerade såväl som flera stora äldre järnåldersgravfält och bebyggelselämningar från yngre järnålder. Från den yngre järnålderns bebyggelse kan de två medeltida sätesgårdarna Karlösa och Stensta lokaliseras.

Socknen är en sammanslagning av Söderby socken (1292 ecclesie Sudherby) och Karlskyrka socken (1287 ecclesijs meis parrochialibus…Karlungskirkiu). 1796 förenades Karlskyrka och Söderby (trots protester från båda håll) till en kyrksocken och 1891 till en jordebokssocken.

Karls kyrka (idag en ruin) byggdes under 1200-talet i gråsten. Den hade ett långhus och ett rakt avslutat kor, samt ett västtorn. Hörnen och omfattningarna var av sandsten. Sakristia och vapenhus tillkom senare. Kyrkan förföll efter sammanslagningen med Söderby och nedbröts slutligen på 1880-talet. Den frilades dock från vegetation och restaurerades mellan 1934-1935.

Söderby kyrka uppfördes omkring år 1300 (sakristian är troligen ännu äldre) och utgör tillsammans med den omgivande bebyggelsen ett representativt exempel på kyrkans betydelse för en rad sociala funktioner. Dess prästgård med uthus är väl bevarade. Kyrkan är uppförd i gråsten och var fram till år 1792 oputsad. Dess exteriör är i stort sett helt bevarad från medeltiden.

Kyrkans fyra valv slogs upp på 1400-talet, dessförinnan fanns ett trätunnvalv. Från 1400-talet härrör de kalkmålningar föreställande de sju dödssynderna och medeltidens tre kateketiska huvudstycken (trosbekännelsen, Fader Vår och Ave Maria) som finns i kyrkan. Målningarna i valven har aldrig varit överputsade. I de södra och västra delarna av vapenhuset finns kalkmålningar föreställande sagan om trollharen som tjuvmjölkade kor och trollharens matmor som kärnar smör med hjälp av djävlar.

Klockstapeln är uppförd (eller ombyggd) 1664 och öster om denna finns ett bårhus som uppfördes 1946. Någon kyrkby finns ej.

Prästgårdens huvudbyggnad är uppförd 1787 och är en timrad rödfärgad byggnad med brutet tak. Brygg- och bagarstugan är uppförda 1820. Kyrkoherde Frankenberg lät flytta brygghuset 1790 och byggde istället upp det som den nya prästgårdens norra flygelbyggnad. Spannmåls- och visthusbodar fick utgöra den södra flygelbyggnaden. Frukträden och bärbuskarna fanns redan 1823 och även en del av lövträden.

Norr om kyrkan har ett numera förstört gravfält och en numera försvunnen runsten legat. Väster om kyrkan ligger Klockarbostället, som är en knuttimrad parstuga. Fattigstugan ska ha legat i prästgårdens kohage, men på 1870-talet uppfördes ett nytt vid Smällbol på prästgårdens mark, Karlberg.

Beskrivning av arkivet (viktiga handlingar, sökingångar, sekretess)
I kyrkoarkivet finns bl.a. följande viktiga handlingar:
· Församlingsliggare t.o.m. 1991-06-30.
· Dopböcker fr.o.m. 1827 (för äldre dopböcker, se Söderby respektive Karlskyrka kyrkoarkiv).
· Konfirmationsböcker fr.o.m. 1890 (för äldre konfirmationsböcker, se Karlskyrka kyrkoarkiv).
· Lysnings- och vigselböcker fr.o.m. 1862 (för äldre lysningsböcker, se Söderby kyrkoarkiv).
· Död- och begravningsböcker fr.o.m. 1827 (för äldre död- och begravningsböcker, se Söderby respektive Karlskyrka kyrkoarkiv).
· Kyrkorådsprotokoll fr.o.m. 1813.
· Gravböcker t.o.m. 1978.
· Kartor och ritningar

Sökning till arkivet är arkivförteckningen. Något allmänt diarium finns tyvärr inte i Söderby-Karls kyrkoarkiv, däremot diarium för kyrkobokföringsärenden från 1968 till 1999. Gallring har skett utifrån Riksarkivet föreskrifter. För personalhandlingar, se Söderby-Karls m.fl. församlingars pastorats arkiv. Gravböcker efter 1978 förvaras för närvarande i församlingen enligt överenskommelse. Verifikationer, lönespecifikationer och övriga handlingar där gallringsfristen inte har gått ur är kvar i församlingen. Inga gallringsbara handlingar har levererats med undantag för H-serien, bilagor till ministerialböckerna, som kommer att gallras, ordnas och förtecknas senare. Detta gäller inte äldre H-bilagor som har levererats tidigare till Stadsarkivet samt H X, bilagor fr.o.m. 1991-07-01. Här har gallring redan skett och bilagorna finns med i arkivförteckningen.

Folkbokföringshandlingar omfattas av sekretess enligt sekretesslagen 7:15. Detta innebär att handlingar som är yngre än 70 år inte lämnas ut utan sekretessbedömning. I de fall övriga serier omfattas av sekretess anges detta i anmärkningskolumnen för den volym som detta gäller.

Arkivet levererades till Stadsarkivet 2005 och har slutförtecknats efter leveransen.

Stockholm 2009-06-16




Elin Christiansson

(Förteckningsarbetet har påbörjats av Jörgen Broman och färdigställts av Elin Christiansson).

Källor
Indelningsregister i Stockholms län, 1985.
Stockholms läns museums sökregister.
Sveriges kyrkor - kyrkor.oppetinnehall.org

Ämnesord

Tillgänglighet

SekretessDelvis

Kontroll

Senast ändrad2020-09-30 11:17:00