Sökinstruktioner

Förnamn
Namnformen i databasen följer normalt personens nationalitet, t.ex, Johan Oxenstierna men Johann Faltz och John Ruthwen. 

Namn
Här anges efternamn på personer och namn på institutioner (riksdag, riksrådet, regeringen, kammarråden), samt även namn på städer. Namnformerna har normaliserats i anslutning till (1) Svenskt Biografiskt Lexikon, (2) Nationalencyklopedin, (3) gängse vetenskaplig litteratur och (4) befintliga personregister i Riksarkivet. Namn på kungligheter återges i regel med den svenska namnformen (t.ex. Ludvig XIII), namn på furstar med tillägg om furstehuset eller furstendömet (t.ex. Bernhard av Sachsen-Weimar).

Titel
Titel på avsändare eller mottagare har angetts i möjligaste mån, även när den inte framgått av förlagan. Vilka titlar som finns registrerade i databasen framgår av rullisten som hör till detta sökfält. Vissa titlar har dessutom kompletterats med uppgift om t.ex. myndighet eller län. För att söka efter detta används sökfältet ”Specifikation titel”. Exempel: President [i Göta hovrätt], Landshövding [i Jönköpings län].

Datum
Datum skrivs åååå-mm-dd (t.ex. 1642-09-15). Sökning kan göras på dag, månad eller år. Dateringen anges enligt gamla stilen som på 1600-talet ligger tio dagar efter den nya (gregorianska) stilen. Särskilda noteringar finns om en datering är osäker eller oläslig, om förlagan är daterad enligt nya stilen, enligt gamla och nya stilen, enligt den engelska kalendern eller om datum saknas.

Dateringsort
Möjlighet finns att söka på bara någon viss dateringsort som finns registrerad i databasen. Vilka orter som förekommer framgår av rullisten som hör till detta sökfält.

Typ av handling
Följande slags handlingar har registrerats i databasen:
– Brev till Axel Oxenstierna
– Brev från Axel Oxenstierna
– Kungl Maj:ts skrivelser som konciperats av Axel Oxenstierna eller undertecknats av honom ensam
– Tal av Axel Oxenstierna
– Skrifter i övrigt uppsatta eller undertecknade av Axel Oxenstierna, t ex fullmakter, resolutioner, instruktioner, kontrakt, memorial.
– Handlingar m.m. rörande Axel Oxenstierna (Kungl. förläningar, donationer, fullmakter m.m.)

Original/avskrift
Uppgiften avser det exemplar av en handling som i databasen betraktas som huvudexemplaret. Förekomst av andra exemplar redovisas om det ansetts vara relevant för den källkritiska bedömningen.

Språk
Förutom brev och skrifter på svenska förekommer i databasen också andra språk: danska, engelska, franska, grekiska, nederländska, latin, skotska och tyska, samt även kombinationer av flera språk.

Arkiv/bibliotek
Databasen innehåller uppgift om den arkivinstitution eller det bibliotek där en handling förvaras, dessutom i möjligaste mån även uppgift om aktuellt arkiv- eller handskriftssignum. Via rullisten som hör till detta sökfält kan sökningar i databasen begränsas till ett visst bestånd i Riksarkivet eller något särskilt arkiv eller bibliotek. För svenska arkivbestånd används auktoriserade arkivbenämningar enligt Nationella arkivdatabasen (NAD). Dock används förkortningen AOSB-red för "AOSB-redaktionens arkiv", som förvaras i Riksarkivet.

Tryck
I databasen redovisas alla slags källpublikationer utom AOSB Avd. I:1-15 och Avd. II:1-12. Uppgifterna, som lämnas i förkortad form (i regel med namn/huvudord+årtal), är länkade till en lista med fullständiga bibliografiska uppgifter. I detta sökfält går att söka efter en viss källpublikation, via det förkortade namnet.

Reg. nr
Alla texter som finns katalogiserade i databasen har ett unikt registreringsnummer. Om man vill söka efter ett visst nummer används detta sökfält.

Innehåll eller rubrik
I detta fält finns möjlighet att fritextsöka på ord som förekommer i rubriken eller sammanfattningen av innehållet i en text.

Sök i brevtexter
I detta fält finns möjlighet att göra fritextsökning på ord som förekommer i brevtexterna. För att lokalisera ord som förekommer i en specifik brevtext kan webbläsarens sökfunktion användas. Obs! Denna sökfunktion ger f.n. inte träff på alla ord som förekommer i en brevtext.  

Litteratur
Litteraturuppgifterna är inte tänkta att vara heltäckande. De bör ses som tips från utgivarnas sida. Uppgifterna, som lämnas i förkortad form (i regel med namn/huvudord+årtal), är länkade till en lista med fullständiga bibliografiska uppgifter.

Text och bild
Vissa brev publiceras i fulltext med textkritiska noter och sakkommentarer. Till många brevtexter finns också en reproduktion av förlagan.